Niedawno napisała do mnie koleżanka z zapytaniem czy myję banany zanim podam swojej córeczce ? Odpisałam nie, po co? Przecież nie je ich ze skórką. Powiedziała mi, że ktoś zwrócił jej uwagę kiedy obrała synkowi banana po czym dała mu go do ręki. Postanowiłam się jednak przyjeżeć temu tematowi, bo nie chciałabym nieumyślnie truć własnego dziecka.

Jedno jest więc pewne skórka banana jest nasączona środkami chemicznymi, w tym konserwantami i środkam antygrzybicznymi. Dodatkowo skórka jest zabrudzona wyniku składowania w magazynach i transportu.

Krojąc banana nożem przenosimy zanieczyszczenia, drobneustroje oraz całą chemię ze skórki do wnętrza banana. Tak samo się dzieje w przypadku obierania go rękami.

Dotyczy to nie tylko bananów, ale wszystkich owoców, których nie spożywa się, ze skórką, takich jak np. pomarańcze czy arbuzy. Dbajmy więc o higinieczyne podwanie owoców i warzyw szczególnie małym dzieciom.

http://www.sadyogrody.pl/

Share: