Stosowanie sybstancji chemicznych w tym pestycydów( substacji chemicznych i biologicznych) jest wręcz nieuniknione. Bez nich nie udało by się zebrać takiej ilości plnów by wykarmić ludzkość. Niestety produkty żywnościowe wykazują tendecję do kumulowania w sobie wielu pestycydów. Nawet niskie stężenia mogą wywoływać negatywne efekty zdrowotne. Szczególnie gdy te małe dawki są dostarczane systematycznie do naszych organizmów. Skutkami kumulacji takich związków są min.: zaburzenia hormonalne, zmniejszenie poziomu inteligencji, problemy związane z rozrodczością, a nawet nowotwory .

Organizacja Greenpeace zebrała w raporcie pt. „Negatywny wpływ pestycydów na zdrowie. Rosnący problem” ponad 150 badań z całego świata ( https://docplayer.pl/6140923-Negatywny-wplyw-pestycydow-na-zdrowie-rosnacy-problem.html)

W raporcie tym możemy min. przeczytać „Rozwijający się mózg dziecka jest bardziej wrażliwy na czynniki neurotoksyczne, a ze względu na małe rozmiary ciała, stężenie pestycydów w organizmie dziecka jest większe niż u osoby dorosłej. Dziecięcy organizm nie jest też w stanie rozkładać pestycydów równie skutecznie, co organizm dorosłych, ze względu na niższą aktywność odpowiadających za to enzymów..

Kobiety karmiące i ciężarne powinny szczególnie unikać wszelkiego kontaktu z pestycydami. Zdaniem naukowców, pestycydy bez problemu pokonują barierę krew-łożysko, dostając się do płodu, a także do mleka karmiących matek. Badania przeprowadzone w Tajwanie wykazały obecność pestycydów (chloroorganicznych) w kobiecym mleku … Podobne wyniki uzyskano w m. in. w Kolumbii, Korei i Niemczech. ..Kobiety w ciąży powinny bezwzględnie unikać prac przy opryskach (nawet w domowym ogródku).

Dzięki pracom naukowym okazało się że ilość pestycydów którą będziemy spożywać zależy też od od nas.

Jak się okazuje samo umycie spożywanych owoców /warzyw to za mało.

Jak donosi Journal of Agricultural and Food Chemistry” (http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.jafc.7b03118) Soda okazała się najskuteczniejszą metodą pozbycia się pestycydów z jabłek.

Po trwającej 12-15 minut kąpieli w sodzie usunięte zostało 80 proc. tiabendazolu i 96 proc. fosmetu. Jest to spektakularny wynika ale niestety ok. 20 proc. środka grzybobójczego i 4 proc. środka owadobójczego przesiąknęło przez skórkę jabłek i nie można było go usunąć.

Dodatkowo jeśli chcemy chcemy zabić szkodliwe dla zdrowia bakterie (jak E.coli, listeria czy salmonella ) powinniśmy zafundować naszej zywnosci kąpiel w occie( winnym lub jabłkowym).

Jak zrobić taką kąpiel:

Do litra wody wlewamy pół szklanki octu . Moczymy przez 2-3 minury.

Następnie robimy kolejne mycie:

Do litra wody dodajemy 1 czubatą łyżkę sody kuchennej. Trzymamy min 2-3 min.

Na koniec dokładnie opłukujemy w czystej wodzie.

Innym sposobem jest kupienie gotowego ekologicznego płynu do mycia warzyw i owoców.

Ostatni sposób to zakup urządzenia do ozonowania . Cena to od 130 zł . Dodatkowo dzięki temu rządzeniu możemy też oczyścić wodę z kranu.

Share: